POVRATAK  GRNČARA  - pise novinar, Anđelka Mitković Đorđević - Pirot    VRATI  NAZAD - VOJNEGOVAC                                                                                  

Sa podizanjem ekoloske svesti sve se česće koristi posuđe od   gline, pa je i u nasoj opstini, odvajkada poznatoj po grnčariji,sve veći broj onih koji se bave ovim zanatom.

    U poseti grnčaru iz grada

    U grnčarskoj radionici "kondir" u ul.Slavonskoj dočekuje nas Zoran Krstić, poznatiji kao Liston, jak miris zemlje, upaljena peć i police načičkane đuvečarkama, loncima, serpama i drugim proizvodima od kojih se neki suse, a drugi su spremni za prodaju. Majstor Zoran Krstić je za grnčarskim kolom, ne moze prekinuti započeti posao i ne odmara ni u nedeljno jutro. --- Ovo je tezak posao za koji je potrebno dosta vremena, kad se započne proizvonja, ne moze se prekinuti i ostavljati za sutra --- kaze Zoran izvinjavajući se sto mora zavrsiti započeto. Kaze da poso dobro ide i proda se sve sto proizvede. Najvise se kupuje i trazi posuđe za spremanje hrane, đuvečarke i lonci. Dnevno moze da napravi, 80 malih, 50 srednjih, 40 velikih đuvečarki ili 60 lonaca.

      Cene mojih proizvoda su pristupačne, niske u odnosu na troskove, ali se ne mogu povećavati, takav je nas standard --- kaze Zoran, dodajući da su stari zanati zastićeni samo verbalno, a u praksi zanatlije nemaju povlastice.

      Osim troskova za glinu, veliki su troskovi za struju. --- Struju plaćam oko 20.000 mesečno od toga realna potrosnja je do 13.000 dinara, a ostatak je zbog crvene zone --- ističe Zoran.

 

 

                                     

_______________________

"Ako sakas aran vasulj, grne mu je majća. U njega ga vari. Teka i kasapsći đuveč. Sade u zemljen sud, kakva serpa", govorili su Piroćanci.

_______________________

zanatska radnja "KONDIR" 

na putu za Vojnegovac - Pirot

tel. 064 3481396

tel. 010 373701

 

_______________________

     O tajnama zanata

      Inače, Zoran je zanat učio od starijih dobrih grnčara Đorđa Zivkovića, iz Velikog Suvodola i Srbe Golubovića, iz Ponora, koji jos rade u svojim radionicama.

        O tajnama ovog zanata govori otvoreno. Kako kaze da bi proizvod bio dobar i da nebi pucao pri promeni temperature neophodno je obezbediti dobru zemlju.

        Mesaju se dve vrste zemlje, jednu nabavljam u Babusnici a drugu, belu, iz Aranđelovca koja je puna samota, a to je potrebno da bi lonci i serpe mogli da trpe promene temperature. Ne postoji zemlja koja ne puca, ali pravilnim kuvanjem i pečenjem, odnosno pripremom gline za proizvodnju, obezbeđuje se i trajnost samog proizvoda --- priča Krstić, dodajući da zemlju prvo stavlja u bazen na kvasenje, zatim propusta kroz dvovaljak (tonsnajder), a tek onda ide na grnčarski točak ili kolo i oblikuje se . Iz ruku vestih majstora nastaju različiti oblici. Sa točka proizvodi idu na susenje. Prvo se dvadesetak dana suse na podu, a potom podizu na police gde se susenje nastavlja . Najbolje je postepeno susenje. nikako naglo..

        Proizvodi se peku dva puta, u biskvitu i glazuri. Ja radim sa glazurom. Ranije su majstori koristili gleđ, zbog olova u njemu, hrana u takvim sudovima smela se spremati smo jednom nedeljno. Glazura je ekoloski ispravna i hrana se u takvim posudama moze spremati svakodnevno. Glazuru kupujem kod uvoznika iz Beograda --- navodi nassagovornik i ističe da je hrana koja se sprema u glinenim sudovima ukusnija, jer su oni od prirodnog materijala, a priprema je sporija.

Keramika je prirodni materijal koji se vekovima koristi za pripremu hrane na visokim temperaturama. Zadrzava vlagu, omogućava cirkulisanje pare, a rezultat su ukusna i sočna jela. Izbegavajte keramičke posude koje su isarane unutra, jer pigmenti iz boje na visokoj temperaturi negativno utiču na namirnice.

    Zoran Krstić bavi se grnčarijom od 1980. godine. U početku je kupovao grnčariju da bi je oslikavao, a potom je proizvodio ukrasnu keramiku. Sa dolaskom Kineza u Srbiju, prodaja domaće keramike je opala. Pre četiri godine počeo je da proizvodi posuđe od gline. Opremio je svoju radionicu, kupio dve peći na struju, bubanj, dvovaljak,kolo.

       Najradije pravim đuveče jer se oni najbolje prodaju. Imam kupce u Đavoljoj Varoši, Lukovskoj i Prolom banji. Svoje proizvode prodajem i na pijaci. Od ovog posla moze da se zivi. Nekad su se najbolje prodavale saksije, ali je sada počela proizvodnja plastičnih, traznja za glinenim je opala --- kaze Zoran dodajući da njegove đuveče podjednako kupuju i muskarci i zene.

      Kad prodajem na pijaci, ponekad zena razgleda proizvod i prođe, a muz se vrati i kupi --- iznosi Zoran svoje zapazanje o nasem mentalitetu.

 

 

 ASORTIMAN  PROIZVODA

Slika br.1/ 1,2

Slikabr.2/ 1,2,3,4

Slika br.3/ 1,2,3,4,5

Slika br.4/ 1,2,3,4,5,

Slika br.5/ 1,2,3

Slika br.6/ 1,2,3

 

 Kontakt telefon: 064 3481396                   e-mail adresa: majamilenkovic1974@gmail.com         VRATI  NAZAD - VOJNEGOVAC